RECEPT: RAJČATOVO-ZELENINOVÁ OMÁČKA S KARBANÁTKY

OMÁČKA:

  • 1/2 avokádo
  • 5 velkých rajčat
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • čtvrtka menšího celeru
  • 2x bobkový list, 2x hřebíček, 1x skořice celá
  • sádlo
  • hovězí vývar 300 ml nebo voda

Postup:

V hrnci na 2 lžících sádla orestujeme cibuli a ostatní nastrouhanou zeleninu (mrkev, celer a petržel). Po cca 10 minutách přidáme nakrájená rajčata a podlejeme zeleninu nejlépe hovězím vývarem (vodou). Přidáme koření a povaříme 20 minut. Poté vyndáme koření a rozmixujeme dohladka. Podáváme s karbanátky. Pro zjemnění je možné dát na talíř lžíci zakysané smetany.

KARBANÁTKY:

  • 500 g mletého masa
  • 2 vejce
  • ½ cibule nakrájené najemno
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ řapíkatého celeru nakrájeného najemno
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, mletý kmín, špetka muškátového oříšku

Postup:

V pánvi na rozehřátém oleji cca 10 minut smaříme cibuli, celer, na poslední minutku pak i česnek. Osolíme, vmícháme koření a sundáme z plamene. V míse smícháme vejce s ostaními ingrediencemi a rukama tvoříme malé karbanátky, které dáváme na plech na pečící papír. Pečeme do zlatova na 180°C cca 20-30 minut dle trouby.